Aan het eind van het pad naar de maisakker achter het Wielewaalterrein is een oud stenen bruggetje richting het terrein van de buitenschoolse opvang, Struin. Door de inzet van de beheerploeg die elke donderdag op het terrein actief is, is dit bruggetje bevrijd van riet, brandnetel, vlier en braam.
Nu is te zien dat aan een kant het gemetselde zijmuurtje gebroken is en dat een flinke vlierstruik, die wortel heeft geschoten in een scheur, de muur uit elkaar drukt. Ook is de gemetselde brugrand uit elkaar gescheurd door het werk van de plantenwortels. De gemetselde boog blijkt nog wel grotendeels gaaf en er blijken ijzeren stangen dwars over de brug te lopen die de ankers aan weerszijden met elkaar verbinden. Dit houdt de brug bij elkaar.
Waartoe leidt de brug?
Tijdens het werk – vele kruiwagens onkruid werden losgetrokken en afgevoerd – rijst de vraag: “Waarom ligt dit bruggetje hier, welke functie heeft het ooit gehad?” Een kaart van de Ooijpolder uit 1834 in de Historische atlas van Ooijpolder en Duffelt geeft wat aanwijzingen:
Hier is te zien dat de Dijkgraaf van Wijckweg, op de kaart aangeduid als De Ka Dijk, (en gemarkeerd met een oranje stip), toentertijd niet langs het Meertje doorliep tot aan de Waaldijk, maar naar rechts af boog, langs het kleine wiel (later gedempt met oorlogspuin). De Ka Dijk sloot aan op de dijk ter hoogte van het huidige pad, ook op deze kaart zien we het pad doodlopen in het veld.
Het bruggetje (witte stip) is op die kaart niet te zien. Zou het gebouwd zijn om vanaf dat pad naar de landbouwgrond te komen tussen het pad en de Ka Dijk? Best een flinke, stevige brug voor een paar ladingen hooi! Wat zou er nog meer over vervoerd zijn? En door wie? En zouden deze mensen ook genoten hebben van deze plek?
Mooie vragen om over te filosoferen op het bankje dat er zal komen te staan, of bij het voorgenomen verdere herstel van het metselwerk.