Het bijenseizoen loopt ten einde

Ofschoon de temperatuur nu nog regelmatig  boven de 17 graden  stijgt en de bijen nog steeds veel stuifmeel halen (o.a. van de springbalsemien, helemaal wit bepoederd komen ze dan thuis)  zijn de drie volken in de bijenstal  eind september echt al winterklaar . Laat de koude maar komen!   Winterklaar wil zeggen dat ze genoeg reservevoedsel (voornamelijk honing) hebben opgeslagen in de raten om de winter , zittend op een tros, door te komen.
     Afgelopen  6 weken ben ik er maar druk mee in de weer geweest , met mijn bijtjes.
Van twee volken heb ik wat honing afgenomen en er wat suiker voor in de plaats teruggegeven.
Niet teveel natuurlijk; het blijft toch jatten. Het is net zoiets als wanneer u verwacht aan te schuiven  aan een heerlijk 5 gangen diner van biologische ingrediënten en dan krijgt u in plaats daarvan een patatje- met  aangeboden ..
    Het derde bijenvolk , een zwerm van dit jaar uit eigen stal – die onverwachts afkwam en in de naburige meidoorn ging hangen – heb ik niet bestolen. Al vanaf dag 1 groeide het volk heel goed en mag nu dus op eigen kracht hun eerste koude seizoen overbruggen.
     Helaas is er ook een volk doodgegaan. Uitgerekend het grootste en sterkste volk uit de stal verloor hun koningin..!  Zo kan het dus ook gaan.  De bijen deden nog wel allerlei pogingen om een nieuwe moer te kweken maar het mocht niet baten…
Op een gegeven moment brak er een periode aan met zeer veel stortregens (daar gaat zelfs geen blije bij meer doorheen ) gevolgd door een heuse wespenplaag . Toen was de kast van het stuurloze volk helaas zo leeggeplunderd.. .
En de honing ? die smaakt dit jaar weer totaal anders dan verleden jaar , hoe verassend toch altijd.. Sommigen proeven er acacia en kastanje in.. ik zou het niet weten eerlijk gezegd
          Tot slot een oproep. WILT U DE BIJEN HELPEN?
Meld u dan aan op de site van ODIN  en ontvang gratis een zakje zaad van de BIJENBOOM, ( Tetradium Danielii )
Deze boom levert duizenden bloemen met nectar en stuifmeel in de maanden juli en augustus, een periode waarin de bijen wel eens moeite kunnen hebben om genoeg voedsel te vinden.
Leuk om met uw (klein)kind een boompje op te kweken!. Ga naar www. ODIN.nl
alvast bedankt namens de bijen
kitty langenfeld
BijenDichterbij