mrt 272018
 

De Wielewaal is uitgekozen als nieuwe ontvanger van het duurzame estafettestokje van Nijmegen Green Capital ‘omdat de schooltuin naast tuinieren met kinderen ook veel aandacht besteedt aan de biodiversiteit van het terrein waar geen kunstmest en gif gebruikt wordt. Kinderen zaaien en oogsten op hun eigen stukjes grond en maken en passant kennis met insecten, vogels en andere organismen.’

Tijdens het Duurzaamheidscafé van dinsdag 27 maart heeft de eerdere houder, Stichting Dagloon, het stokje doorgegeven aan Gert Olthof, schooltuinmeester vanaf de start van het project in 2010 en voorzitter van Stichting Schooltuin De Wielewaal.

‘Door het gevarieerde terrein komen de kinderen vanzelf met de natuur in contact. De kinderen lopen naar hun tuinen via het nieuwe slingerpad door de bloemenakker en het sluippad door de boshaag, zo zien ze al van alles,’ zegt schooltuinmeester Willem. ‘En in elke les komen kinderen aan met kleine beestjes. Eerst zijn ze griezelig, later interessant. Op onze samenwerk-zondagen proberen we ook steeds extra aandacht aan natuurontdekkingen te geven. Het muizenvangen met Maurice was een hoogtepunt!’

Biodivers in aanleg
Op de Wielewaal is veel variatie in beplanting en de hagen bieden beschutting aan allerlei dieren. Op de moestuinen staan naast groentes ook veel bloemen voor nectaretende insecten. Vorig jaar werden twaalf dagvlindersoorten waargenomen en tien zoogdiersoorten, zagen we de vogelpopulatie sterk toenemen met het inzaaien van de wintervoerakker en vlogen er jonge torenvalken uit. We legden een bospad aan en plantten er inheemse bosrandbegroeiers zoals sleutelbloem, daslook en longkruid. Voor de vroege insecten plantten we onbespoten voorjaarsbollen.

Voor dit jaar hopen we op bewoning van het ooievaarsnest, en ons nieuwe bijenhotel staat te wachten op de eerste gasten. De Wielewaal werkt ook in 2018 samen met de Ploegdriever aan het verder verhogen van de biodiversiteit door vlechtheggen en houtrillen te maken, en door het verschralen van de wei door kortdurende, intensieve begrazing. Er is al een rij nieuwe knotwilgen geplant en verder planten we dit jaar vlieren en bessen. Voor ons zelf, en de dieren.


Kleinste natuurmuseum

Verder huisvest de Wielewaal het kleinste natuurmuseum van Nijmegen en omstreken. Waar? Juist! In het kleinste kamertje. Hier kunnen de schooltuinkinderen hun natuurvondsten exposeren. We hebben als heel wat schedeltjes, verlaten nestjes en prachtige veren.