Bijzonder bedankje

De Maartenschool voor speciaal onderwijs doet al jaren mee op de Wielewaal, en dit jaar kregen we een bijzondere brief van de moeder van een van hun tuiniers… Met haar toestemming laten we hem graag aan jullie lezen:

Beste schooltuintjesbeheerders,

Dit schooljaar mocht Levi meedoen met het schooltuinproject van de Maartenschool. Hij had daar niet zo’n beeld bij in het begin maar ging graag mee met meester Clemens. Grond bewerken, zaaien en poten, het was allemaal best spannend voor hem. We gingen in het weekend wel eens extra en dan vertelde hij mij precies wat ik moest doen. Zelf vuile handen maken vond hij nog lastig. De gieter vullen om te sproeien ging hem beter af. Levi was trots op zijn tuin. Naarmate er meer groeide, snapte hij het idee. De feestelijke zondagen waarop de Wielewaal bijvoorbeeld de knoflook of rabarber oogstte droegen bij aan zijn binding met de tuin. Want dan was er iets lekkers, en de liefde gaat bij hem echt wel door de maag.

De distels en brandnetels waren een uitdaging. Daarvan zijn sommigen van jullie getuige geweest: Levi verzet geen stap meer, wordt uitermate rigide en moet uiteindelijk voetje voor voetje lopen, op de rug van meester Clemens, zelfs in een kruiwagen zitten is geprobeerd.
We waren zo blij dat deze moeilijkheid voor Levi door jullie met geduld en humor werd benaderd. Dat maakte dat hij toch steeds weer wilde gaan.

En dan het oogsten: wat een hoogtepunt. Trots kwam hij thuis met een zak aardappelen, wortels en bietjes. En vooral de enorme courgettes hebben een grote aantrekkingskracht. Grote courgettes worden ook grote pannen soep, en ze gaan allemaal op.

Misschien nog wel belangrijker dan dit alles is dat we door dit project een idee hebben gekregen over de toekomst van Levi. Hij vindt het fijn om op deze mooie rustige plek te zijn, hij groeit als hij
ergens verantwoordelijk voor is en het geeft hem klusjes die gedaan moeten worden en daarna een voldaan gevoel. Dat geeft richting aan onze zoektocht voor later.

Het was een mooi moestuinseizoen, dankzij jullie….

Esther Allart, moeder van Levi